Gratis verzending
op orders boven €70,-

Veilig betalen
iDeal, Bancontact, MisterCash

Heeft u een vraag?
Bel: 0516 - 52 34 21

Vezels

Voedingsvezels omvatten de delen van plantaardige voedingsmiddelen die jouw lichaam niet kan verteren of opnemen. Er zijn twee soorten vezels dat zijn oplosbare en niet oplosbare vezels. Beide zijn belangrijk voor je gezondheid en gedragen zich op verschillende manieren in je spijsverteringsstelsel.

Oplosbare vezels: Dit type vezel lost op in water en vormt een geleiachtige substantie. Ze verzachten de ontlasting en vertragen de stoelgang. Dit type vezels (bijvoorbeeld psylliumvezels) staat er om bekend dat ze een gezond cholesterol- en glucosegehalte in het bloed ondersteunen*.

Niet oplosbare vezels: Dit type vezel lost niet op in water en blijft voor het grootste deel intact terwijl het door je spijsverteringsstelsel beweegt. Ze voegen bulk toe aan de ontlasting waardoor ze nuttig kunnen zijn voor mensen met een onregelmatige of trage ontlasting.

Onze vermelding op http://www.keurmerk.info
9.2 Onze vermelding op http://www.keurmerk.info Lees onze reviews! verzameld door Kiyoh.nl

Artikelen 1 tot 18 van 35 in totaal

per pagina

Onze vermelding op http://www.keurmerk.info
9.2 Onze vermelding op http://www.keurmerk.info Lees onze reviews! verzameld door Kiyoh.nl
Pagina:
  1. 1
  2. 2

Artikelen 1 tot 18 van 35 in totaal

per pagina

Onze vermelding op http://www.keurmerk.info
9.2 Onze vermelding op http://www.keurmerk.info Lees onze reviews! verzameld door Kiyoh.nl
Pagina:
  1. 1
  2. 2

Wat zijn Voedingsvezels

Voedingsvezels zijn lange ketens van koolhydraten, die bestaan uit 10 of meer koolhydraatbouwstenen (monosachariden), en die niet kunnen worden afgebroken door spijsverteringsenzymen in de dunne darm van de mens. Voedingsvezels vormen een belangrijk onderdeel van een gevarieerd en evenwichtig voedingspatroon. Vezels kunnen worden onderverdeeld in twee categorieën, wateroplosbare en niet-wateroplosbare vezels. Voorbeelden van wateroplosbare vezels zijn guarboonvezels (ook wel galactomannan genoemd), inuline (FOS) en psylliumvezels. Onder de niet-wateroplosbare vezels vallen onder meer tarwezemelen en vezels uit andere (volkoren) granen. Wateroplosbare vezels worden ook wel prebiotica genoemd, omdat ze gefermenteerd kunnen worden door de darmflora. Hierbij geldt dat hoe beter oplosbaar een vezel is, hoe beter deze gefermenteerd wordt. Bij fermentatie door de darmflora ontstaan metabolieten zoals korte ketenvetzuren (onder andere butyraat, propionaat, acetaat). Het is echter wel van belang dat dit fermentatieproces niet te snel plaatsvindt omdat dit anders gasvorming kan veroorzaken.

Referenties bij voedingsvezels
-Gezondheidsraad. (2006). Dossier Richtlijn voor de vezelconsumptie.
-Surampudi, P., Enkhmaa, B., Anuurad, E., & Berglund, L. (2016). Lipid lowering with soluble dietary fiber. Current […] Reports, 18, 1-13.
-Yu, K., Ke, M. Y., Li, W. H., Zhang, S. Q., & Fang, X. C. (2014). The impact of soluble dietary fibre […]. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition, 23(2), 210-218.
-Ho, H. V., Sievenpiper, J. L., Zurbau, A., Mejia, S. B., Jovanovski, E., Au-Yeung, F., ... & Vuksan, V. (2016). The effect of oat β-glucan on LDL-cholesterol, non-HDL-cholesterol and apoB for […]: a systematic review and meta-analysis of randomised-controlled trials. British Journal of Nutrition, 116(8), 1369-1382.
-Hou, Q., Li, Y., Li, L., Cheng, G., Sun, X., Li, S., & Tian, H. (2015). The metabolic effects of oats intake in […]: A systematic review and meta-analysis. Nutrients, 7(12), 10369-10387.
-Dreher, M. L., & Davenport, A. J. (2013). Hass avocado composition and potential health effects. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 53(7), 738-750.
-Lim, S. H., Kim, M. Y., & Lee, J. (2014). Apple pectin, a dietary fiber, […]. Nutrition Research and Practice, 8(4), 391-397.
-Jiang, T., Gao, X., Wu, C., Tian, F., Lei, Q., Bi, J., ... & Wang, X. (2016). Apple-derived pectin […]. Nutrients, 8(3), 126.
-Miyazono, S., Isayama, T., Delori, F. C., & Makino, C. L. (2011). Vitamin A activates rhodopsin and sensitizes it to ultraviolet light. Visual Neuroscience, 28(6), 485-497.
-Hwang, J. H., & Lim, S. B. (2015). […] activities of broccoli by-products from different cultivars and maturity stages at harvest. Preventive Nutrition and Food Science, 20(1), 8.

* Gezondheidsclaims in afwachting van Europese toelating
Psylliumvezels dragen bij tot de instandhouding van normale cholesterolwaarden in het bloed.
Psylliumvezels zijn goed voor de darmwerking en bevorderen een normale stoelgang
Psylliumvezels ondersteunen een gezonde spijsvertering
tarwezemelenvezels dragen bij tot een verhoging van de fecale bulk
tarwezemelenvezels bevorderen een natuurlijke stoelgang/ontlasting