Gratis verzending
op orders boven €70,-

Veilig betalen
iDeal, Bancontact, MisterCash

Heeft u een vraag?
Bel: 0516 - 52 34 21

Vetzuren

Vetzuren zijn van belang omdat ze een rol spelen bij het behoud van de juiste balans in ons lichaam. Ze helpen bij het reguleren van diverse lichaamsfuncties en zijn een essentieel onderdeel van onze voeding. Omega-3 en omega-6 vetzuren, die we uit voeding moeten halen, zijn belangrijk om in de juiste verhoudingen binnen te krijgen. Het kan nodig zijn om deze vetzuren aan te vullen via voedingssupplementen, vooral als je een speciaal dieet volgt. Kortom, vetzuren zijn van belang voor een evenwichtige voeding en een goede werking van het lichaam.

Onze vermelding op http://www.keurmerk.info
9.2 Onze vermelding op http://www.keurmerk.info Lees onze reviews! verzameld door Kiyoh.nl

Artikelen 37 tot 54 van 293 in totaal

per pagina

Onze vermelding op http://www.keurmerk.info
9.2 Onze vermelding op http://www.keurmerk.info Lees onze reviews! verzameld door Kiyoh.nl
Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Artikelen 37 tot 54 van 293 in totaal

per pagina

Onze vermelding op http://www.keurmerk.info
9.2 Onze vermelding op http://www.keurmerk.info Lees onze reviews! verzameld door Kiyoh.nl
Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Over vetzuren in het kort

Vetzuren spelen een cruciale rol in onze voeding en gezondheid. Ze kunnen worden onderverdeeld in verzadigde en onverzadigde vetzuren. Onverzadigde vetzuren zijn gezonder en vind je in voedingsmiddelen zoals olijfolie en noten.

Essentiële vetzuren, zoals omega-3 en omega-6, moeten we uit onze voeding halen omdat ons lichaam ze niet zelf kan aanmaken. Deze vetzuren zijn belangrijk voor het hart, de bloeddruk en cholesterolwaarden. Ze zitten in vis, noten, zaden en oliën.

MCT-vetzuren zijn speciale vetzuren die snel door het lichaam worden opgenomen en energie leveren. Je vindt ze in kokosolie en ze kunnen een snelle energieboost geven.

Het is essentieel om de juiste verhouding tussen omega-3 en omega-6 vetzuren te behouden, maar vaak eten we te veel omega-6, wat kan leiden tot een onevenwichtige verhouding.

Supplementen kunnen helpen als je niet genoeg vetzuren via voeding binnenkrijgt. Voor veganisten en vegetariërs zijn algenolie-supplementen een goede bron van omega-3 vetzuren.

Let bij het kiezen van vetzuursupplementen op de kwaliteit en verhouding tussen EPA en DHA in visolie-supplementen.

Kortom, vetzuren zijn belangrijk voor je gezondheid, dus zorg ervoor dat je een evenwichtige inname hebt, eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan deze vetzuren, en overweeg supplementen indien nodig.

Bronnen die rijk zijn aan vetzuren

Alfa-linoleenzuur (omega-3): avocado’s, noten (vooral walnoten), koolzaadolie, zeewier en zaden, zoals chiazaad en lijnzaad.
EPA (omega-3): zeewier, algen, schaal- en schelpdieren en vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring en sardines en forel.
DHA (omega-3): schaal- en schelpdieren en vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring en sardines en forel.
Linolzuur (omega-6): Koolzaadolie, maïsolie, granen, sojabonen, zonnebloempitten, pinda’s en halvarine/margarine.
Gamma-linoleenzuur (omega-6): Oliën uit de zaden van de teunisbloem en boragebloem.
Oliezuur (omega-9): olijfolie, noten, pinda’s, sesamzaad, pijnboompitten, avocado’s en makreel.

3 belangrijke vetzuren

Vetzuren bevatten veel koolhydraten. Koolhydraten spelen in je lichaam een rol bij de aanmaak van energie. Daarnaast hebben vetzuren tal van goede eigenschappen. Zo zijn EPA en DHA uit omega-3 goed voor het hart en draagt ALA bij aan de instandhouding van normale cholesterolwaarden in het bloed.*

Hieronder lichten we een aantal eigenschappen van de belangrijkste vetzuren uit:

Omega-3 vetzuren

Omega-3 vetzuren verdelen we in de plantaardige variant Alfa-linoleenzuur (ALA) en de dierlijke varianten Eicosapentaeenzuur (EPA) en Docosahexaeenzuur (DHA). Alfa-linoleenzuur helpt het cholesterolniveau gezond te houden.*

De vetzuren DHA en EPA zijn goed voor de hartfunctie, bloeddruk, en triglyceridespiegel.*

DHA is daarnaast nog goed voor het gezichtsvermogen en de hersenen.* Ook bij zwangeren en pasgeboren baby’s heeft het omega-3 vetzuur DHA gezondheidsbevorderende eigenschappen. De inname van DHA door de moeder draagt bij tot een goede ontwikkeling van de ogen van de foetus en bij zuigelingen die borstvoeding krijgen.*

Omega 6 vetzuren

Linolzuur en gamma-linoleenzuur (GLA) zijn vormen van omega-6. Alfa-linoleenzuur is goed voor de cholesterolspiegel.* Tevens zijn de essentiële vetzuren nodig voor een normale groei en ontwikkeling van kinderen*. GLA is met name goed voor de urinewegen en helpt bij het onderhouden van een goede vochtbalans.** 

Omega 9 vetzuren

Het belangrijkste omega-9 vetzuur is oliezuur. Ook oliezuur draagt bij tot de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed.*

* Goedgekeurde gezondheidsclaims:

-Alfa-linoleenzuur (ALA) draagt bij aan de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed.
-Essentiële omega-vetzuren zijn nodig voor een normale groei en ontwikkeling van kinderen. het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 2 g alfa-l-inoleenzuur (ALA) en een dagelijkse inname van 10 g linolzuur (LA).
-DHA is een belangrijke bouwsteen voor de hersenen. het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 250 mg DHA.
-DHA Is goed voor de hersenfunctie en het gezichtsvermogen. Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 250 mg DHA.
-De inname van docosahexaeenzuur (DHA) door de moeder draagt bij tot de normale ontwikkeling van de ogen bij de foetus en bij zuigelingen die borstvoeding krijgen. Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 200 mg DHA naast de aanbevolen dagelijkse inname voor omega 3-vetzuren voor volwassenen.
-De inname van docosahexaeenzuur (DHA) door de moeder draagt bij tot de normale ontwikkeling van de hersenen bij de foetus en bij zuigelingen die borstvoeding krijgen. Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 200 mg DHA naast de aanbevolen dagelijkse inname voor omega 3-vetzuren voor volwassenen.
-EPA en DHA zijn goed voor het hart bij een dagelijkse inname van 250 mg EPA/DHA
-EPA en DHA zijn goed voor de triglyceridengehalten in het bloed bij een dagelijkse inname van 2 gram EPA/DHA. Aanvullende dagelijkse inname EPA/DHA mag niet boven de 5 gr liggen.
-EPA en DHA zijn goed voor de bloeddruk bij een dagelijkse inname van 3 gram EPA/DHA. Aanvullende dagelijkse inname EPA/DHA mag niet boven de 5 gr liggen.
-De inname van DHA door de moeder, draagt bij tot een goede ontwikkeling van de ogen en hersenen van de foetus en bij zuigelingen die borstvoeding krijgen. Bij een minimale inname van 250 mg DHA per dag.
-Oliezuur is goed voor de cholesterolspiegel.

**Deze gezondheidsclaims zijn gecontroleerd en geverivieerd via de keuringsraad.