Vezels
Voedingsvezels omvatten de delen van plantaardige voedingsmiddelen die jouw lichaam niet kan verteren of opnemen. Er zijn twee soorten vezels dat zijn oplosbare en niet oplosbare vezels. Beide zijn belangrijk voor je gezondheid en gedragen zich op verschillende manieren in je spijsverteringsstelsel.
Oplosbare vezels: Dit type vezel lost op in water en vormt een geleiachtige substantie. Ze verzachten de ontlasting en vertragen de stoelgang. Dit type vezels (bijvoorbeeld psylliumvezels) staat er om bekend dat ze een gezond cholesterol- en glucosegehalte in het bloed ondersteunen*.
Niet oplosbare vezels: Dit type vezel lost niet op in water en blijft voor het grootste deel intact terwijl het door je spijsverteringsstelsel beweegt. Ze voegen bulk toe aan de ontlasting waardoor ze nuttig kunnen zijn voor mensen met een onregelmatige of trage ontlasting.
-
275 gramMeer info
Biologisch vezel complex Psyllium & Inuline van Mattisson (275gr)
Mattisson biologisch vezelcomplex is samengesteld uit Agave Inuline en Psyllium vezels. Binnen de groep vezels heb je twee varianten: oplosbare (prebiotica) en onoplosbare vezels. De Agave Inuline in dit product is een oplosbare vezel, de Psyllium een onoplosbare vezel.
-
90 stuksMeer info
Biologische Psyllium 750mg van Mattisson (90caps)
Vezels zijn erg belangrijk voor de darmen: ze zorgen voor een volumineuze darminhoud en daarmee een beter verzadigingsgevoel, betere darmperistaltiek en een betere ontlasting. De gemiddelde vezelconsumptie ligt in Nederland op 20 gram per dag, terwijl dit idealiter minimaal 50 gram zou moeten zijn.
Zorg bij het gebruiken van Psyllium voor voldoende vochtinname.
-
120 stuksMeer info
Psylliummax vlozaadvezels van Elvitaal : 120 vcaps
-
200 gramMeer info
Guarboonvezels van Nova Vitae (200 gr)
De vezels van de Guarboon zijn belangrijke voedingsvezels die mede door het Voedingscentrum worden aangeraden.
Per dag wordt tenminste 30 tot 40 gram voedingsvezels aan uit diverse bronnen aangeraden.Niet leverbaar
-
Meer info
Psyllium husk vezels van Fittergy (350 gram)
Normale prijs: 24,99
22,49
-
Meer info
Psyllium vezels biologisch bio van Mattisson (90gr)
Vezels zijn erg belangrijk voor de darmen: ze zorgen voor een volumineuze darminhoud en daarmee een beter verzadigingsgevoel, betere darmperistaltiek en een betere ontlasting. De gemiddelde vezelconsumptie ligt in Nederland op 20 gram per dag, terwijl dit idealiter minimaal 50 gram zou moeten zijn.
-
Meer info
Biologische Psyllium Husk Vezels van Mattisson (250gr)
Psyllium ondersteunt een natuurlijke stoelgang* en draagt bij tot een vol gevoel*. Psyllium (Vlozaad) bestaat uit de zaadhuiden van zaden van planten. Psyllium bestaat voor meer dan 80% uit vezels, waarvan 70% oplosbare vezels en 30% onoplosbare vezels. Psyllium vormt een gel als het in contact komt met water en kan wel tien keer het eigen drooggewicht aan water opnemen. Een voordeel van psyllium boven andere oplosbare vezels is dat psyllium in mindere mate wordt gefermenteerd door de darmflora en daardoor minder aanleiding geeft tot klachten als een opgeblazen gevoel en winderigheid.
-
Meer info
Bio psyllium husk 99% van Hanoju : 250 gram
Niet op voorraad
-
200 gramMeer info
Psylliumvezels van Vitals (200gram)
Ter aanvulling op de dagelijkse vezelinname - Is een natuurlijke bron van oplosbare vezels - Is van biologische oorsprong en vrij van toegevoegde hulpstoffen.
Normale prijs: 24,95
19,96
-
Meer info
Psyllium platinum van Mannavital : 300 gram
-
Meer info
Psyllium organic van Hanoju : 1 kilogram
-
Meer info
Psyllium husk 99% organic bio van Hanoju : 500 gram
Niet op voorraad
-
Meer info
Psyllium organic van Hanoju : 500 gram
Niet op voorraad
-
Meer info
Psyllium organic van Hanoju : 250 gram
9,95 Vanaf: 9,75 -
250 gramMeer info
Vlozaad vezels gemalen van Jacob Hooy : 250 gram
Niet op voorraad
-
300 gramMeer info
Juso psyllium hulpvezels van Jacob Hooy : 300 gram
-
500 gramMeer info
Plantago Ovato Psyllium Vezels van Nova Vitae (500 gr)
De Plantago Ovata vezels kunnen niet alleen worden ingezet voor spijsverteringsdoeleinden maar ook als smaakloos natuurlijk geleermiddel voor sauzen en verdikkingsmiddel voor ongebakken taarten, waarbij de dosering de stevigheid van het gerecht bepaalt.
Wat zijn Voedingsvezels
Voedingsvezels zijn lange ketens van koolhydraten, die bestaan uit 10 of meer koolhydraatbouwstenen (monosachariden), en die niet kunnen worden afgebroken door spijsverteringsenzymen in de dunne darm van de mens. Voedingsvezels vormen een belangrijk onderdeel van een gevarieerd en evenwichtig voedingspatroon. Vezels kunnen worden onderverdeeld in twee categorieën, wateroplosbare en niet-wateroplosbare vezels. Voorbeelden van wateroplosbare vezels zijn guarboonvezels (ook wel galactomannan genoemd), inuline (FOS) en psylliumvezels. Onder de niet-wateroplosbare vezels vallen onder meer tarwezemelen en vezels uit andere (volkoren) granen. Wateroplosbare vezels worden ook wel prebiotica genoemd, omdat ze gefermenteerd kunnen worden door de darmflora. Hierbij geldt dat hoe beter oplosbaar een vezel is, hoe beter deze gefermenteerd wordt. Bij fermentatie door de darmflora ontstaan metabolieten zoals korte ketenvetzuren (onder andere butyraat, propionaat, acetaat). Het is echter wel van belang dat dit fermentatieproces niet te snel plaatsvindt omdat dit anders gasvorming kan veroorzaken.
Referenties bij voedingsvezels
-Gezondheidsraad. (2006). Dossier Richtlijn voor de vezelconsumptie.
-Surampudi, P., Enkhmaa, B., Anuurad, E., & Berglund, L. (2016). Lipid lowering with soluble dietary fiber. Current […] Reports, 18, 1-13.
-Yu, K., Ke, M. Y., Li, W. H., Zhang, S. Q., & Fang, X. C. (2014). The impact of soluble dietary fibre […]. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition, 23(2), 210-218.
-Ho, H. V., Sievenpiper, J. L., Zurbau, A., Mejia, S. B., Jovanovski, E., Au-Yeung, F., ... & Vuksan, V. (2016). The effect of oat β-glucan on LDL-cholesterol, non-HDL-cholesterol and apoB for […]: a systematic review and meta-analysis of randomised-controlled trials. British Journal of Nutrition, 116(8), 1369-1382.
-Hou, Q., Li, Y., Li, L., Cheng, G., Sun, X., Li, S., & Tian, H. (2015). The metabolic effects of oats intake in […]: A systematic review and meta-analysis. Nutrients, 7(12), 10369-10387.
-Dreher, M. L., & Davenport, A. J. (2013). Hass avocado composition and potential health effects. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 53(7), 738-750.
-Lim, S. H., Kim, M. Y., & Lee, J. (2014). Apple pectin, a dietary fiber, […]. Nutrition Research and Practice, 8(4), 391-397.
-Jiang, T., Gao, X., Wu, C., Tian, F., Lei, Q., Bi, J., ... & Wang, X. (2016). Apple-derived pectin […]. Nutrients, 8(3), 126.
-Miyazono, S., Isayama, T., Delori, F. C., & Makino, C. L. (2011). Vitamin A activates rhodopsin and sensitizes it to ultraviolet light. Visual Neuroscience, 28(6), 485-497.
-Hwang, J. H., & Lim, S. B. (2015). […] activities of broccoli by-products from different cultivars and maturity stages at harvest. Preventive Nutrition and Food Science, 20(1), 8.
* Gezondheidsclaims in afwachting van Europese toelating
Psylliumvezels dragen bij tot de instandhouding van normale cholesterolwaarden in het bloed.
Psylliumvezels zijn goed voor de darmwerking en bevorderen een normale stoelgang
Psylliumvezels ondersteunen een gezonde spijsvertering
tarwezemelenvezels dragen bij tot een verhoging van de fecale bulk
tarwezemelenvezels bevorderen een natuurlijke stoelgang/ontlasting